2016 > 02

Efter en lång dag av jobb igår så har jag nu hunnit titta på min favorittävling -Melodifestivalen! Igår ägde den sista deltävlingen rum i Gävle. Tänk att det har gått så fort? Nu är det bara andra chansen och finalen kvar, sen måste man vänta ett helt år till. Känns nästan som julafton. Där finalen är som själva julafton och att läsa allt skvaller och skriverier i pressen dagen efter känns som juldagen. Bara talan om deltävlingarna, det är ju som var sin advent? Perfekt!

Nåja, så vad tyckte vi om igår?
Först och främst måste jag säga att detta var den bästa programledarkonstillationen hittills. Sarah gjorde Gina lite lugnare (förutom en incident där hon förnedrade Frans). 
Sarah var superproffsig och dessutom ursnygg!! Wow vad hon har gått ner i vikt!
Molly Sandén och Frans gick vidare till final. Frans som vi kommer ihåg som barn när han sjöng "Who's da man? Zlatan", har helt plötsligt växt upp och sjöng nu en modern poplåt som tog honom vidare hela vägen till Friends arena.Ganska bra låt som kommer gå bra på radion!!
Molly då? En så riktigt bra sångerska, men kanske inte med en låt som jag tycker passar henne. Känns som ett Loreen-kopierande? Fint nummer men hade velat ha en större refräng!

Andra chansen då? Dit gick de härliga grabbarna från Panetoz! Man kan ju inte bli annat än glad när man ser deras nummer. Duktiga killar som har otroligt bra energi och en härlig låt! Borde kanske enligt mig gått direkt till final, men vi får se vad som händer nästa helg!
Vem tog den andra platsen då? Jo, tjejerna från Dolly Style. Det finns säkert delade meningar om vad man tycker om denna trio, men jag är nästan helt säkert att jag hade älskat dom när jag var runt 10 år. Deras låt var bättre detta året än förra enligt mig och de har bra energi. Bra dagispop för barnen helt enkelt!

Eclipse kom på femte plats med en rocklåt som jag glömde lika fort som den spelades.
Vad ska man säga? Helt okej?

Utslagna först var veteranerna Linda Bengtzing och Martin Stenmarck? Varför detta nu då?
Kanske för att melodifestivalen har blivit en total poptävling med största delen barn som röstar. Också kan jag medge att det inte var några vinnarlåtar. Linda är väldigt proffsig på scenen och hade en kaxig låt som var väldigt kvinnopolitisk. Tyckte inte att låten passade med vers och refräng. Var nästan som att de kom från 2 olika låtar? Synd på en sån proffsig artist!
Martins låt lät som en av alla hans låtar. Betyder dock inte att det var dåligt. Han är en väldigt duktig artist som har en fantastisk röst och scennärvaro. Kanske dock var detta lite tråkigt?

I år har det minst sagt gått ganska dåligt för veteranerna i tävlingen. De flesta är utslagna. Vad betyder detta?
Jag tror faktiskt att app-röstandet är en stor del av anledningen. Målgruppen blir mer och mer för ungdomar som vill höra det dom hör på RIXFM. 

Christer Björkman och Sverige, dags att börja om! Fast såklart, vi vill ju inte vinna i år??

 

Read the whole post»
Resan tog otroligt många timmar och med bara 3 timmar sömn var jag jättetrött. När man bor i både Sverige på och Lanzarote så vänjer man sig att byta flyg. Det måste man nämligen för det mesta göra minst en gång. Denna gång åkte jag via Bryssel. Kom tillbaka till Lanzarote vid tidiga kvällen och fick snabbt duscha och äta och sen åka iväg på gig på kvällen. Äntligen är rösten tillbaka och min energi är påfylld (trots den långa resan och lite sömn). 

När man är ute och reser har man ett utmärkt tillfälle att studera människor. Det har jag alltid tyckt varit väldigt fascinerande. Hur folk beter sig, hur de går och talar.Man möter människor från hela världen på en flygplats. Undra vilja historier dom har?
När jag stod i kön för att boarda planet i Köpenhamn så tänkte jag mycket på detta. Tjejen i andra kön såg otroligt hjärtskärad ut. Hon tittade bort från folkmassan medans hennes tårar föll. Undrar vad hon har varit med om? Kanske hade hon tagit farväl av sin kärlek? Kanske en familjemedlem?
Hon kanske hade varit med om ett uppbrott? Hur som helst ville jag gå fram och krama om henne, men hade då troligtvis blivit klassad som en galning. 
Kvinnan bakom mig var en sån otroligt irriterande människa. Ni vet såna människor som inte förstår någonting om vad vi kallar "Personal space". Det spelar ingen roll om jag försökte ta avstånd - Varje gång jag flyttade så flyttade hon efter och skulle hela tiden gå in i mig eller min handväska. Som den typiska svensk jag är så blir jag otroligt obekväm av kroppskontakt med en främling, och för mig så är det något som kanske borde skrivas in i lagboken - gå inte in i någons revir när du inte är tillåten av denna part". 
Också Ryanairs fantastiska små flygplan gör så att jag måste vänja mig vid personen bredvid som armbågar mig i magen så fort hen ska vända blad i tidningen eller ta av sig jackan. 

Hur som helst, nu är jag hemma och kanske lite mer utvilad än igår :)

Så, vad säger vi nu om Melodifestivalens tredje deltävling? Var det någon som ens kommer ihåg den idag? För mig gick den väldigt obemärkt förbi.
Varför är det alltid så att den tredje deltävlingen är fylld med mellanmjölk?
Jag tycker synd om dessa artister som lägger ner så otroligt mycket tid och pengar, och sen blir helt bortglömda. 
Låtarna denna vecka var inte många som utmärkte sig. Human av Oscar Zia är en otroligt bra låt enligt mig och tycker att det är extra kul att den är skriven av en gammal skolkompis Victor Thell. 
Däremot måste jag rikta skarp kritik åt SVTs produktion i år. De har fått för sig att rikta alla lampor ut mot publiken istället för på artisten, vilket betyder att tittarna blir bländade och man ser absolut ingenting. Det blir bara ett enda stort ljus och man ser inte vad som är på scenen alls. Jag förstår inte hur SVT har tänkt här? Är detta modernt? Måste modernt betyda dåligt i detta fall?
Tycker detta förstör de flesta låtarna, vilket är otroligt synd. 

Saraha startade tävlingen med en afrikansktinspirerad låt. Detta tycker jag var helt okej, men inget som direkt berörde. Swingflys låt förstod jag mig inte på överhuvudtaget.
Sen har vi pojkarna i Smilo som sjöng en EDM-låt. Låten var absolut bra men tycker att de kanske borde jobba lite på säkerheten på scenen och uttryck och så, annars var det en låt som jag faktiskt tycker kunde ha gått åtmindstone till andra chansen.
Synd tycker jag om After Dark som kom sist, men jag måste också erkänna att jag har hört den här låten väldigt många gånger förrut. Men självklart ska vi ha en typisk schlager i tävlingen. Annat vore galenskap. 
Lisa Ajax gick tillsammans med Oscar Zia till final. Detta är två säkra och duktiga artister.Hade väntat mig lite mer av Lisa Ajax låt men hon gjorde ett bra jobb!
Oscar Zia är duktig med en grym låt, men wow. Börjar jag bli gammal eller var det fler än jag som inte kunde titta på grund av kamerabyte ca 200 gånger?
Mina ögon hängde absolut inte med och detta är något som enligt mig stjälper hans bidrag.
Boris René gick till andra chansen med sin ganska tjatiga låt. Dock ganska charmig artist i övrigt.

Programledarna? Ja, Jag är inget stort fan av Schyffert, och skrattade inte alls åt hans humor tyvärr. Gina hade något konstigt på huvudet, och det är ungefär det jag har att säga, vilket kanske säger en hel del om kvällens prestationer. 

Jonas Gardell var återigen tillbaka med sin schlagerskola, vilket jag älskar. Denna gång handlade det om gamla, unga, och galna artister. Han tog upp ett bidrag från 2002 med Molle och Ann-louise Hansson.Kom ihåg att jag satt med stora frågetecken i huvudet och började skratta för jag inte förstod mig på denna låt. Detta var 14 år sedan och det känns som nyss. Återigen - jag börjar nog bli gammal. 

Nej, jag hoppas på en mer fartfylld deltävling nästa vecka. Den fjärde och sista för i år. 

Nu ska jag ut och njuta av solen, Hej på er :)
 
Read the whole post»

Längre ner på svenska...

It was Valentine's today. I've spend it with my lovely parents in Sweden!! It has been great, but can't change the fact that I really do miss my other half that is 5000 km from me at the moment. We will celebrate when I'm back with a great dinner :). 

This has been a day were maybe some people are lucky and having some very special to celebrate with, or some people are getting a bit extra sad today because of being single. anyway, single or not single - think of this day as a day to celebrate your love. It can be to a girlfriend/boyfriend, mum/dad, brother/sister, friend or maybe your cat or your dog? Grandmother or grandfather? 
Think about how fortunate you are that are capable to love and recieve love!
You are never lonely!!

I'm happy that I've spend this day with my lovely parents that i definitely should see more often. They support me through everything and they are always by my side no matter what. Thank you!! I love you <3

Hope all of you are happy and that you've had an amazing day with your loved ones :)

Xx

__________________________

Det var alla hjärtans dag idag. Jag har spenderat denna med mina underbara föräldrar i Sverige. Det har absolut varit fantastiskt. Kan dock inte blunda för att jag självklart saknar min andra hälft som just nu är 5000 kilometer härifrån. Vi ska fira när jag är tillbaka. Detta med en fin middag, bara vi två :)

Detta har varit en dag där kanske några av er har varit riktigt glada över att få fira tillsammans med någon väldigt speciell? Några av er har kanske känt er extra ensamma en dag som denna? Man pumpas ju ändå full med hjärtan och man ser par överallt som är superkära. 
Hur som helst, singel eller inte singel - Försök att se denna dag som en dag då vi firar kärleken. Kärleken till en flickvän/pojvkän? Mamma/pappa? bror eller syster? Kanske till dina morföräldrar eller till och med ditt husdjur? 
Vi är otroligt lyckligt lottade som är kapabla och har rätten till att älska? Det borde vi fira idag! Vi älskar! 

Jag är så glad att jag har fått möjligheten att fira denna fina dag med mina underbara föräldrar. Min mor och far som alltid ställer upp i alla väder och som finns där vid min sida i vått och torrt. Tack! Jag älskar er!

Hoppas att ni har haft en riktigt fin dag med era nära och kära :)
Xx

Read the whole post»

Wow, Jag har just landat i Skåne för en veckas avbrott från solen på Lanzarote. 
Landar i Köpenhamn, Danmark. Detta land hade faktiskt deras Melodi grand prix ikväll, och på andra sidan bron så började precis andra deltävlingen i melodifestivalen när jag åkte förbi Malmö Arena. Kändes väldigt konstigt att inte sitta i arenan, men hittade inget flyg som anlände så pass tidigt. 
Hur som helst. I Danmark vann en grupp som kallar sig för Lighthouse X. De kommer tävla i Stockholm på Eurovision song contest med låten Soldiers of love.  En typisk pojkbandslåt som jag ärligt talat inte tror kommer gå så långt. 
Helt okej, men inte mer är så. Ni kan lyssna på Danmarks bidrag här:
https://open.spotify.com/track/6GqgqnOOzjUJrmdOoa7UwF

Så vidare till Sveriges tävling. Idag var det dags för den andra deltävlingen och den hölls i underbara Malmö och Malmö arena. 
Så, vad var bäst ikväll?
Min åsikt är absolut att Jonas Gardell, Peter Haber och Charlotte Perrelli ägde denna kväll.
Jonas Gardells schlagerskola var bättre än någonsin, och jag måste erkänna att jag älskar att mina gamla favoriter "Friends" fick vara med på ett hörn. Peter Haber gjorde en fantastisk tolkning på Kicki, Bettan, och Lottas låt "Vem é de du vill ha"tillsammans med skådespelaren Krister Henriksson, och Charlotte gjorde många uppvisningar på vilket proffs hon faktiskt är. Tyvärr var dessa utan tävlan denna kväll och då måste min röst gå till Wiktoria. Denna låt var utan tvekan bäst ikväll och hon hade också en av de bästa rösterna under kvällen. Snyggt nummer, med en låt som fångar en och en tjej som har en otrolig utstrålning och snygg röst! Bra jobbat!
Med sig till final tog hon David Lindgren. Vad tycker vi om detta? Måste säga att det är otroligt synd att en kopia av Axwell Ingrossos låt Sun is shining är med i melodifestivalen och går till final. En mycket sämre kopia dessutom. Denna låt som fick mig att stå och dansa som en galning under Summerburst denna sommar var helt underbar. Davids kopia ikväll var bara sorglig och otroligt irriterande, utan någon som helst känsla. Men statistiskt sett så är det kanske inte så konstigt att en flickfavorit går vidare i ett gäng av unga tjejer som tävlar. Vi får se hur det går i finalen!!

Andra chansen då? Isa och Molly PH. Tycker absolut att Isa förtjänade en finalplats under denna deltävling, och förstår om hon är besviken. 
Det var ett snyggt nummer med en ung tjej som sjunger en stor låt och lyckas ganska bra. 
Molly PH? Jag vet att det är många människor som tycker att hon är fantastisk. Jag tycker att hon är en duktig sångerska, som dock kanske borde skippa lite "Add libs" och kommer lite på rätt väg istället. Låten var sämre än hennes förra och tycker att det har varit lite överdrivet med denna hype!

Krista från Finland gjorde ett bra jobb ikväll och har en enorm utstrålning. proffsigt framträdande som borde ha gått åtminstonde till andra chansen. 

Utslagna denna kväll var Viktor och Natten, och gubbtrion Uno, Patrik och Tommy. 
Viktor sjöng en låt som också lät som en kopia denna kväll. I detta fall på Oskar Linnros "Från och med du". Inte en favorit hos mig. 
Och trion - Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. På ett sätt gör dom en fin version av en låt som bara sjungs upp och ner, vilket saknas i denna festival. Men å andra sidan gör dessa män verkligen en parodi på sig själv. Verkar inte som att så mycket har hänt på 30 år där. 

I årets festival märks det tydligt att de flesta har tagit efter Måns vinnande koncept förra året med den tekniska scenshowen. 
Antingen är det pyroteknik, laser, eller skuggkonst i bakgrunden. Absolut är detta på många sätt häftigt och i vissa fall effektfullt. Dock saknar jag det enkla i låtarna. När man faktiskt kan lyssna på låten och artisten. Detta gör nog dock att jag låter som 70+, minst, haha. 

Vad tycker ni om dagens deltävling?

 

Charlotte Perrelli i  sin ursnygga klänning från Ballmain. 

Read the whole post»

Nu har även melodifestivalen nått Spanien. Ja, vad ska man säga? Precis som budskapet på mellanakten så märker man att SVT inte vill att Sverige ska vinna Eurovision song contest i år. Känslan av kvällens tävling är att det är en chans för artister att visa upp sig och göra PR, vilket så klart är tanken bakom det hela varje år. I år dock känns det tydligt att vi vet att vi inte kommer vinna. 
Samma känsla fick man av tävlingen 2013. Inget fel med det!

I programledarrollen så lyser Petra Mede som den stjärna hon är, och jag ser verkligen fram emot att se henne än en gång i Eurovision senare i år. 

Till final denna veckan gick Ace Wilder med hennes "Don't Worry" och Robin Bengtsson och låten "Constellation prize". Helt rätt enligt mig. 
Robins låt var absolut kvällens bästa och jag tyckte det var otroligt charmigt med munspelet även om det var helt och hållet fake. 
Ace har ju inte direkt någon sångröst tyvärr, men otrolig karisma och hon är en duktig dansare. Bra låt!

Tycker att Samir och Viktor hade en typisk sommarplåga men detta är dock inget för min musiksmak. De kommer dock gå hem hos småtjejerna där ute, det är jag övertygad om. 

Albin & Mattias - Vad ska man säga? För mig var detta en kisspaus-låt, vilket är synd. Mattias är för bra för detta!!

Pernilla Andersson vill visa uttryck och känslor med sin låt "Mitt guld". För mig går det tyvärr inte hem. Var 3 långa minuter. 

Mimi Werner - Ännu en gammal klasskompis i mellon. Bra jobbat Mimi! Tyvärr gick det inte hela vägen. Bra show där, och jag diggade kläderna ;)
Efter Linus Svenning och Mimi Werner... ska kanske en tredje från klassen i Lund vara med i mellon? Vad sägs om en Sarah Müller här näst? ;)

Anna Book - bra kämpat! Det bara skrek schlager om denna låt! Verkligen alldeles för mycket gammal schlager för min del, men tuff brud som går upp och kör sådär efter två svåra dagar för henne! Respekt!

Bäst ikväll tycker jag helt utan tvekan var Jonas Gardell som äntligen är tillbaka med sin schlagerskola. Älskade detta när det var med i mellon 2002. Fantastiskt! Hoppas på detta varje vecka i år! 

Nästa vecka har vi att vänta bland annat David Lindgren och den omtalade Molly Pettersson Hammar i Skånes Malmö. Kommer att bli spännande. Mest ser jag som vanligt fram emot Charlotte Perrelli, som dock inte får vara programledare, utan kommer att vara med som gästartist på grund av att SVT inte kan läsa avtal ordentligt. Skandalerna fortsätter i årets melodifestival. Jag väntar på spänning inför nästa! 

 

Read the whole post»

Längre ner på svenska..

... And now I'm actually not talking about Christmas, believe it or not. No. It is the first saturday of february and that only means one thing. It's the start of the six weeks of "melodifestivalen". This is the swedish competition to find a song to represent us in the Eurovision song contest in May. 
I think that Sweden is the country in Europe that takes this competition most seriously. It's dead serious for us. We have 4  semi finals. one every saturday. 2 songs goes through to the final from each semi final. Also 2 songs from each week goes to something called "the second chance". That is a competition for this 8 songs that will try to go through to the final. Only 2 will make it. The last week is the final when the public and international judges will decide who will represent Sweden in the Eurovision song contest later this year. Do you find it complicated? Every swedish person knows the rules in their sleep. Even the ones who are stubborn and saying that they're never watching - They ARE watching! This is a religion in Sweden!
I grew up with this competition at home. It was very important to watch and we gave our own scores to all the songs and made this a great family activity. 
I was the only fanatic child in school that was singing all the songs and doing the original choreography in the corridors. I feel so sorry for all my friends, and I have a feeling that i wasn't very popular. I think they found me very annoying. When i took my friends home after school, and we decided to watch a VHS - It was never the new disney movie or the favorite kids movie. No, it was ALWAYS a recording of Eurovision song contest. Most likely the one from 1995, as that was my favorite year. Didn't everybody just love the song of Cyprus?? no? Okay. 

So this weeks coming up I will be writing my reviews of the songs from the swedish competition, about the latest romours and what's going on in the "Melodifestivalen bubble". As I've been growing up now and understand better that this is maybe not everyones cup of tea - I will only be writing this in Swedish. If someone english really wants to read this anyway - Just let me know, but you will most likely be a bit weird -  but absolutely a candidat to be my best friend. 
So the first semi final starts in around 30 min! Let's do this!

Xx 

____________________

När man läser titeln på detta blogginlägg så kan man tro att en fanatiker som jag tänker skriva om julen. Men nej, så är inte fallet. Det är den första lördagen i februari idag, och som den inbitna schlagertokiga tjejen jag är så tänker jag ju självklart på melodifestivalen!!
Här ovan kan man läsa på engelska om hur tävlingen fungerar. Detta är för alla läsare som inte är från Sverige. Eftersom denna tävlingen är som en religion i Sverige så förutsätter jag att alla är helt medvetna om hur det går till. Och för er som hävdar att ni inte tittar - Ni gör det, och jag vet det!
T .o.m Min mamma sa till mig idag att hon inte visste om hon skulle titta eller ej. Snacka om att jag blir chockad. För er som inte känner mig så är det nämligen så att jag växte upp med melodifestivalen. Vi har spelat in vart enda år sedan mamma och pappa köpte video 1986. Vi har varje år tittat och satt våra egna betyg och lagat "schlagermat" osv. I skolan var jag den jobbiga tjejen som hela tiden skulle sjunga schlagers och dansa orginalkoreografierna på klassfesterna. När jag bjöd kompisar med mig hem och vi skulle kolla på film. Tror ni då att vi tittade på den nyaste disneyfilmen eller det mest populära barnprogrammet? Nej nej. Jag satte på en VHS med inspelat melodifestivalen eller Eurovision song contest. Helst från 1995. Jag kunde inte förstå att mina kompisar inte såg det jag såg. Att Cyperns låt var den bästa låt som någonsin har gjorts. Jag tycker idag väldigt synd om mina kompisar som jag hade på den tiden. och observera HADE, haha. Endast min bästa vän Sara som har orkat med mig sen dess. 
Jag är dock lite bättre nu. Jag försöker att inte prata lika mycket om schlager. De flesta människor jag umgås med är från Storbrittanien och jag har insett att de inte delar samma religion som jag. 

Hur som helst. För er som älskar schlager och allt runt omkring denna cirkus. Här kommer jag skriva om mina åsikter om årets tävling och allt runt melodifestivalen. 

Första tävlingen är ikväll alltså. Göteborg och Scandinavium är skådeplatsen, och skandalerna har börjat redan innan startskottet har gått. 
Ingen som bor i Sverige har nog undgått att stackars Anna Book har blivit diskad från tävlingen i sista minut. Detta på grund av att låten har blivit publicerad på internet från moldaviens tv-kanal som fick in denna demo för två år sedan till deras version av melodifestival. Oerhört klumpigt, och kan inte annat än att tycka otroligt synd om Anna som har förberett i flera månader för denna dag. Hon är en stark tjej som kommer att stå på scenen ikväll iallafall och framföra sin låt, dock utan tävlan. Men inget ont som inte för nått gott med sig. Hennes låt ligger redan nu etta på Itunes och hon kommer få otroligt stöd från publiken och tv-tittarna ikväll. Dessutom har hon troligtvis en garanterad plats nästa år.

Så alltså i denna första deltävling så tävlar endast 6 bidrag. Har tjuvlyssnat lite på låtarna och har redan en favorit. Robin Bengtsson har en väldigt bra låt som låter oerhört modern och med inslag av munspel. Jag älskar det!
Allt kan dock hända, och jag återkommer efter tävlingen om vad jag tycker om alla låtarna.  Det är en helt annan grej att se bidragen och att bara höra lite grann. 

Nu ska jag ut och äta middag med en holländsk väninna och sedan blir det schlager för mig. Som uppladdning så ser jag till att det strömmar ut schlagermusik från mina högtalare. Min spotifylista "melodifestivalen" kommer vara välspelad den närmaste veckan.
Jag kommer att se tävlingen senare än alla ni andra, så får försöka hålla mig ifrån aftonbladet.se, facebook och instagram osv. Vill inte se resultatet. 
Se nu till att rösta på er favorit :)

Från mig till er alla - Ha en underbar schlagerlördag!!

Puss och Kram 
Read the whole post»