Underbar tid av året / Wonderful time of the year..


Längre ner på svenska..

... And now I'm actually not talking about Christmas, believe it or not. No. It is the first saturday of february and that only means one thing. It's the start of the six weeks of "melodifestivalen". This is the swedish competition to find a song to represent us in the Eurovision song contest in May. 
I think that Sweden is the country in Europe that takes this competition most seriously. It's dead serious for us. We have 4  semi finals. one every saturday. 2 songs goes through to the final from each semi final. Also 2 songs from each week goes to something called "the second chance". That is a competition for this 8 songs that will try to go through to the final. Only 2 will make it. The last week is the final when the public and international judges will decide who will represent Sweden in the Eurovision song contest later this year. Do you find it complicated? Every swedish person knows the rules in their sleep. Even the ones who are stubborn and saying that they're never watching - They ARE watching! This is a religion in Sweden!
I grew up with this competition at home. It was very important to watch and we gave our own scores to all the songs and made this a great family activity. 
I was the only fanatic child in school that was singing all the songs and doing the original choreography in the corridors. I feel so sorry for all my friends, and I have a feeling that i wasn't very popular. I think they found me very annoying. When i took my friends home after school, and we decided to watch a VHS - It was never the new disney movie or the favorite kids movie. No, it was ALWAYS a recording of Eurovision song contest. Most likely the one from 1995, as that was my favorite year. Didn't everybody just love the song of Cyprus?? no? Okay. 

So this weeks coming up I will be writing my reviews of the songs from the swedish competition, about the latest romours and what's going on in the "Melodifestivalen bubble". As I've been growing up now and understand better that this is maybe not everyones cup of tea - I will only be writing this in Swedish. If someone english really wants to read this anyway - Just let me know, but you will most likely be a bit weird -  but absolutely a candidat to be my best friend. 
So the first semi final starts in around 30 min! Let's do this!

Xx 

____________________

När man läser titeln på detta blogginlägg så kan man tro att en fanatiker som jag tänker skriva om julen. Men nej, så är inte fallet. Det är den första lördagen i februari idag, och som den inbitna schlagertokiga tjejen jag är så tänker jag ju självklart på melodifestivalen!!
Här ovan kan man läsa på engelska om hur tävlingen fungerar. Detta är för alla läsare som inte är från Sverige. Eftersom denna tävlingen är som en religion i Sverige så förutsätter jag att alla är helt medvetna om hur det går till. Och för er som hävdar att ni inte tittar - Ni gör det, och jag vet det!
T .o.m Min mamma sa till mig idag att hon inte visste om hon skulle titta eller ej. Snacka om att jag blir chockad. För er som inte känner mig så är det nämligen så att jag växte upp med melodifestivalen. Vi har spelat in vart enda år sedan mamma och pappa köpte video 1986. Vi har varje år tittat och satt våra egna betyg och lagat "schlagermat" osv. I skolan var jag den jobbiga tjejen som hela tiden skulle sjunga schlagers och dansa orginalkoreografierna på klassfesterna. När jag bjöd kompisar med mig hem och vi skulle kolla på film. Tror ni då att vi tittade på den nyaste disneyfilmen eller det mest populära barnprogrammet? Nej nej. Jag satte på en VHS med inspelat melodifestivalen eller Eurovision song contest. Helst från 1995. Jag kunde inte förstå att mina kompisar inte såg det jag såg. Att Cyperns låt var den bästa låt som någonsin har gjorts. Jag tycker idag väldigt synd om mina kompisar som jag hade på den tiden. och observera HADE, haha. Endast min bästa vän Sara som har orkat med mig sen dess. 
Jag är dock lite bättre nu. Jag försöker att inte prata lika mycket om schlager. De flesta människor jag umgås med är från Storbrittanien och jag har insett att de inte delar samma religion som jag. 

Hur som helst. För er som älskar schlager och allt runt omkring denna cirkus. Här kommer jag skriva om mina åsikter om årets tävling och allt runt melodifestivalen. 

Första tävlingen är ikväll alltså. Göteborg och Scandinavium är skådeplatsen, och skandalerna har börjat redan innan startskottet har gått. 
Ingen som bor i Sverige har nog undgått att stackars Anna Book har blivit diskad från tävlingen i sista minut. Detta på grund av att låten har blivit publicerad på internet från moldaviens tv-kanal som fick in denna demo för två år sedan till deras version av melodifestival. Oerhört klumpigt, och kan inte annat än att tycka otroligt synd om Anna som har förberett i flera månader för denna dag. Hon är en stark tjej som kommer att stå på scenen ikväll iallafall och framföra sin låt, dock utan tävlan. Men inget ont som inte för nått gott med sig. Hennes låt ligger redan nu etta på Itunes och hon kommer få otroligt stöd från publiken och tv-tittarna ikväll. Dessutom har hon troligtvis en garanterad plats nästa år.

Så alltså i denna första deltävling så tävlar endast 6 bidrag. Har tjuvlyssnat lite på låtarna och har redan en favorit. Robin Bengtsson har en väldigt bra låt som låter oerhört modern och med inslag av munspel. Jag älskar det!
Allt kan dock hända, och jag återkommer efter tävlingen om vad jag tycker om alla låtarna.  Det är en helt annan grej att se bidragen och att bara höra lite grann. 

Nu ska jag ut och äta middag med en holländsk väninna och sedan blir det schlager för mig. Som uppladdning så ser jag till att det strömmar ut schlagermusik från mina högtalare. Min spotifylista "melodifestivalen" kommer vara välspelad den närmaste veckan.
Jag kommer att se tävlingen senare än alla ni andra, så får försöka hålla mig ifrån aftonbladet.se, facebook och instagram osv. Vill inte se resultatet. 
Se nu till att rösta på er favorit :)

Från mig till er alla - Ha en underbar schlagerlördag!!

Puss och Kram 

Comments:

Latest posts

Latest comments

  • Lilian » The Big Break:  ”I'm looking forward to see you again and listen to you at new Marea. Until then ..”

  • Lilian müller » Nr 3!:  ”Vi kan ju talas vid när du hört kvällens resultat :)”

  • Lilian müller » Underbar tid av året / Wonderful time of the year..:  ”Erkänner - jag kommer arr titta. I alla fall i början. Och konstaterar att du fi..”

  • Lilian müller » Sweden vs Lanzarote:  ”Tack själv för att du var här under julen, underbart roligt tyckte vi i familjen..”

  • Lilian müller » Day 1 :  ”Good luck Sarah! I am sure you will be successful :)”

Archive

Links